luni, 21 aprilie 2008

Moondog, un viking la New York

Vreme de aproape douzeci de ani, pe 5th Avenue (si nu numai) din NYC, un viking impunator prin statura si atitudine, impreuna cu insolitele sale instrumente si creatii sonore, a reusit sa "re-vrajeasca" anonimatul spatiului public si sa propuna, prin mica sa oaza muzicala, un mod diferit de a comunica si de a socializa. Ceea ce, la inceput, facea nota discordanta cu un loc menit tranzitului si cotidianului marunt, s-a transformat intr-un loc plin de personalitate, bine diseminat si, mai apoi, devenit legendar in memoria trecatorilor ce au avut ocazia sa-l vada si sa-l asculte pe Moondog (Louis Hardin).
Muzician si performer (pe strada sau in salile de concert, singur sau insotit de sotia sa Suzuko - avand uneori nevoie de asistenta, intrucat Hardin ramane orb inca de la varsta de 17 ani), poet si, nu in ultimul rand, un activist prin manifestarile sale publice, Moondog aduce aminte de un fenomen muzical si social dintre cele mai vechi: cel al muzicienilor itineranti, indiferent ca ei se numesc bauli asiatici, trubaduri sau truveri europeni ori dervisi kalenderi in spatiul islamic.

Sa purcedem la inregistrari.
Inregistrarile sale "de teren" atrag prin exostismul lor senin, prin exprimarea simpla, uneori chiar naiva. Instrumentele, cele mai multe improvizate daca nu chiar inventate de el, dau si o latura frusta muzicii, exemplu de D.I.Y. (Do It Yourself!). Cateva din aceste inregistrari, inca de la jumatatea anilor '50 (inainte de succesul inregistrat la casa Columbia), sunt publicate de propria sa casa de discuri (poftim, artist "indie"pendent!). Pastoral Suite si Surf Sessions sunt cateva dintre acestea.

Moondog a facut si destule inregistrari de studio. Dintre cele mai cunoscute sunt All Is Loneliness ( aici, o varianta interpretata de Moondog, Philip Glass - cu care a fost si coleg de camera, Jon Gibson si Steve Reich), piesa co-varuita de Janis Joplin, si Bird's Lament, compusa in memoria marelui saxofonist Charlie Parker (cu succes remixata de Mr. Scruff).

La capitolul video, lucrurile stau destul de slab. The man is nowhere to be seen. Si totusi, ceva-ceva am scormonit pe YouTube:
Muzica lui Moondog si a lui Sun Ra (ca sa vezi potriveala!), insotind imagini ale unor ambienturi industriale (sa nu uitam de ce ne-am adunat aici), si una dintre piesele cele mai minimaliste ale lui Moondog, New Amsterdam (piesa pe care linistit as posta-o si la topicul jocului cu listele).

In rest, alte piese si albume, alte conexiuni si legaturi le veti face voi dupa masura propriilor interese.

2 comentarii:

Maria Balabas spunea...

si aici Myspace cu sunete...

www.myspace.com/vorbaaa

multumesc pentru atentie ;;)

Maria Balabas spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.